Leta i den här bloggen

lördag 5 maj 2018

Proteiinin saannin tarkistus

Suurempi proteiinin saanti ja terveellinen ruokavalio voivat estää lihasmassan ja lihasvoiman menetystä ikääntyneillä

Väitös ravitsemustieteen alalta
Väittelijä: MSc Masoud Isanejad
Aika ja paikka: 23.3.2018 klo 12, Snellmania SN200, Kuopion kampus
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan suurempi proteiinin saanti ja terveellinen ruokavalio voivat estää lihasmassan ja lihasvoiman menetystä ikääntyneillä. Sarkopenialla tarkoitetaan lihasmassan ja lihasvoiman menetystä, joka on keskeinen syy gerasteniaan eli hauraus-raihnausoireyhtymään sekä itsenäisyyden vähenemiseen ikääntyneillä. Masoud Isanejadin väitöskirjassaan esittämät tulokset osoittavat, että suurempi proteiinin saanti ja terveellisen ruokavalion kuten Itämeren tai Välimeren ruokavalion noudattaminen estävät sarkopenian kehittymistä ikääntyneillä.

Riittävä proteiinin saanti on tärkeää ikääntyneillä

Ruokavalion proteiini on olennainen ravintoaine ikääntyessä. Iän myötä syödyn ruoan määrä voi pienentyä, ja samalla vähenee proteiinin saanti. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan ikääntyneiden tulisi saada proteiinia päivittäin 1,1-1,3 grammaa painokiloa kohden hyvän terveydentilan, lihasmassan ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Isanejadin tutkimus osoitti, että naisilla, jotka saivat suositellun määrän proteiinia ruokavaliostaan, oli vähemmän lihasmassan menetystä, suurempi lihasvoima ja parempi toimintakyky.

Ruokavalion laatu tärkeä myös lihaksistolle

Perinteisesti ravitsemustieteessä on tutkittu yksittäisiä ravintoaineita. Tarkastelemalla ruoka-aineita ja ruokavalion laatua voidaan tutkia ravitsemusta terveyden edistämisessä laajemmin. Ruokavaliomallit ovat käytännöllinen ja helposti ymmärrettävä pohja ravitsemusneuvonnalle ikääntyneillä. Väitöstutkimus osoitti, että Itämeren tai Välimeren ruokavalion noudattaminen voi estää sarkopenian ilmaantumista.
Väitöstutkimuksen päätavoitteena oli tutkia ruokavalion proteiinin ja ruokavalion laadun yhteyttä lihaksiston ja luuston terveyteen suomalaisilla ikääntyneillä naisilla. Lihasmassaa, lihasvoimaa, toimintakykyä ja luuston mineraalitiheyttä tutkittiin naisilla, joilla proteiinin saanti vaihteli. Naisten proteiinin saanti luokiteltiin suosituksen alittavaan tai suosituksen mukaiseen saantiin tai neljänneksiin. Kehonpainon vaihtelu otettiin huomioon, koska se vaikuttaa lihasmassan vähenemiseen.
Master of Science Masoud Isanejadin väitöskirja Nutrition and musculoskeletal health among older people tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Kirsti Uusi-Rasi UKK-Instituutista ja Tampereen yliopistosta, ja väitöstilaisuuden valvojana dosentti Arja Erkkilä Itä-Suomen yliopistosta.
Väittelijän painolaatuinen kuva on osoitteessa https://kuvapankki.uef.fi/A/UEF+kuvahakemisto/12925?encoding=UTF-8
Nutrition and musculoskeletal health among older people
Isanejad, Masoud
Itä-Suomen yliopisto,2018
Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences.,453
(pdf, 1.93 MB)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar