Leta i den här bloggen

tisdag 19 maj 2009

BMI , yleistä

BMI on hyvä renki

Kun potilaita tulee lääkärille, se tarkoittaa, että on jotain asiaa, minkä takia halutaan korjausta tilanteeseen. BMI on yksi parametri ( indeksi, joka saadaan jakamalla paino (kg) pituuden(m) neliöllä ( paino/pituus/pituus; kg/m/m)

BMI AJAN FUNKTIONA LAPSILLA, NUORILLA, VARHAISAIKUISILLA
PAL

Aikuisten BMI taulukot perustuvat oikeastaan vain kahden funktion taulukkoon (paino, pituus) Näin ei ole silloin, kun on esim kasvavia koululaisia tai nuoren väen otto asepalveluun. Osa on vielä kasvuvaiheessa, iän muutosksen myötä pituus ja paino muuttuvat normaalitilanteen voidessa vallita joka hetki. Armeijaan menovaiheessa on kyse kansan eliitti-ikäisistä, parhaasta ja voimakkaimmasta osasta kansaa, joka ei todellakaan ole menossa lääkäriin, vaan armeijaan.

http://pediatrics.about.com/cs/growthcharts2/l/bl_growthcharts.htm

Tässä on sokea piste kaikille taulukoille, joita lääkärit voivat vain jollain tavalla soveltaa potilaisiin. Potilaat ovat kuitenkin ikäluokaltaan jo useimmiten keski-iässä tai keski-iän ylittäneitä, jolloin fyysinen aktiviteetti on laskenut , kehon remodelling kaskadin vauhti hiljenemään päin ja rakenteet ovat osin tiivistyneet, osin akkumuloituu ja osin puuttuu tekijöitä. Toisaalta taas ne, joiden aineenvaihduntaa stimuloisi liikunta, saattavat hankkia vähemmän tätä stimulusta (PAL matala)

Nuoriväki, joka liikuu paljon ja ehkä treenaa lisäksi (PAL korkea) ja joilla on sopusuhtoinen aineenvaihdunta, voi omata kohtalaisen kiinteän ja lihaksikkaan kehon ja hyvän luuston: heistä katsottu BMI arvo pitäisi koota transitiossa olevien taulukoiksi ja normaliteetiksi, jollekin nuorten aikuisten ikäluokalle. Jos heillä on klintti ylipainoa, se voi hetkessä humahtaa energiaksi , mitä se ei tee keski-ikäisellä, vaikka PAL arvo muutetaan ( Perusaineenvaihdunnan kerrannainen).

http://www.cdc.gov/nchs/data/nhanes/growthcharts/set2/chart%2015.pdf

Sotaväki-ikäluokan oma BMI arvio pitäisi tehdä monin lisäparametrein, aivan erillään vanhusten ja keski-ikäisten metabolisten oireyhtymien kanssa kamppailevien BMI arvotaulukoista. Siis on luotava uusi taulukko, jota ei ole. Hyvä pohja on neuvoloitten ja kouluterveydenhuollon yli vuosikymmenenen kattavat tiedot. Nuoren aikuisen normaalipaino on looginen jatkumo niistä ajoista.

Vanhusten BMI käyrät ovat erilaiset

Lisäksi yksi tekijä: vanhuksilla alkaa tapahtua näkymätön apoptoosi joka supistaa kehoa kaikin tavoin, luustoa, pituutta, painoa, ja tämä voi tapahtua siten, että BMI ei anna tästä mitään merkkiä, koska kaikki tekijät muuttuvat samalla. Jopa luuston tiheys muuttuu: luusto sinänsä ei ole ylipainoa, vaan olisi terveellistä, jos luut olisivat vetreät, matrix- ja mineraalipitoisia. Siis laihtuminen voi tapahtua luuston pulverisoitumisena ja matriksin katona ja BMI voi olla näennäsesti ja pettävästi normaali, kun pituus myös kutistuu. eikä mitään outoa havaita, jos tuijotetaan vain BMI käyrään tai henkilön ulkoiseen hahmoon- ottamatta huomioon mahdollista tavatonta höyhenen keveyttä.

Dietistit ovat huomanneet, että ne jotka olivat normaalissa BMI arvossaan keski-iässä esim BMI 25-28 tienoolla, alkavat huventua ja hupenemisen ollessa 22 ja alle 22 tämä on jo merkki malnutritiosuunnasta, vaikka se ei ole taulukon " malnutritio"-arvoissa. Saattaa olla että jo alle BMI 24 painoindeksit ovat merkki yleiskunnon romahtamissuunnasta iäkkäillä.

Kasvavan lapsen BMI

Sama numero BMI 22 taas olisi ylipainoa kasvavalla lapsella, joka alkaa kasvunsa noin 50 senttisenä ja 3 kiloisena sieltä BMI arvosta 12. Ja sitten käyrä jatkuu loivana s aaltoisena ja nousevana nuoreen aikuisuuteen noin BMI 20 tasoon 18-20 vuotiaana.
Ja siitä alkaa sitten nuori aikuinen tukevoitua aikuisien stabiiliin luustoon ja kertyviin mineraaleihin ja kehon pysyvimpiin kudoksiin , ihon vahvempiin vaha- ja rasvakertymiin jne, joten moni on keski-iässä siinä BMI 25 molemmin puolin, mitä pidetään normina.

Pitkä hoikka aikuinen ja muut aikuiset

Aikuisella vaikuttaa tässä hyvin paljon mikä on perusrakenne, pitkät hoikat ja paljon liikkuvat miehet ja naiset pysyttelevät varmaan koko ikänsä siinä BMI 19- 20- 21 tienoilla. Sanotaan että soluaineenvaihdunnallisesti ja biologisesti ottaen sellainen 21 tason BMI onkin edullinen. Solut pääsevät helposti suorittamaan sitä remodeling tehtävää ja ulottuvat ottamaan varastorasvoja käyttöön. Siis ihminen on kuin gaselli ja jaksaa hyvin. Riippuu paljon siitä, miten paljon harrastaa liikuntaa ja kuinka ravitsevaa ruokaa käyttää, että saa tämän kaikenpuolin soluedullisen tilanteen pysymään myös terveellisenä. Jos ihannepaino on tupakanpolton tuottama, ei se nyt kovin edullinen solakoituminen sekään ole. Sellainen tilanne voi olla esim konttorityötä tekevällä miehellä, joka liikkuu vapaa-aikana , mutta ei mitenkään tee lihastreenauksia.

Jos samainen henkilö alkaisi treenata kehonsa lihaksia, olla tupakoimatta ja samalla nostaisi energian käyttöä, BMI nousisi jonkin verran lihasten ja tukikudosten tiivistymisen takia. Mutta se on vain normalisoitumista , eikä lihomista.

Mutta useimmin tavalliset urheilijat joilla on tukevat hartiat ja mahtavat lihakset, ovat BMI arvoltaan yli 30 ja se on aivan normaalia. Toisaalta ei pitäisi urheilla niin että se vähentää elinikää.

Jos on virkamisammatissa oleva mies, hyvä kuntoinen, ”A-ykköstä” vielä reservissä, jos mitä sattuu, ja liikkuu paljon vapaa-aikana, ja BMI on 24, voi sanoa, että siinä ei ole varaa tiputtaa yhtään painoaan ja ravinnon on oltava todellakin hyvä, jos sama valmiustila halutaan säilyttää. Ei se kyllä ihan vain paperin tekstinä säily.

Kuitenkin aikuiset ja siviilielämässä työtään tekevät eivät kai yleensä harrasta ”itsensä piinaamista ” sillä ajatuksella, että milloin tahansa voidaan kutsua reserviin ja aktiivipalveluun, tällöin on ihan normaalia, että ennen hyvinkin tarkalle ja treenaavalle kehittyy joitain kiloja varastorasvaa sellaista hyvinvoinnin reserviä. BMI voi näissä puitteissa haitatta nousta tasoon 27, ollaan arveltu. Silloin ei vielä starttaa jatkuvan ylipainon kehittyminen eikä insuliiniresistenssi. Solut ulottuvat saamaan ravintorasvoja. Tosin yli 27 BMI-arvo keski-ikäisellä virkamiehellä voidaan katsoa ylipainoa triggeröiväksi tilanteeksi. Mutta painon tarkoituksellisesta laskemisesta alle BMI 27 ei liene hyötyä, varsinkaan jos noudattaa kaikkia terveellisestä dieetistä ja terveellisistä rasvoista annettuja neuvoja, jolloin vararasvatkin ovat terveellistä ja hyödyllistä laatua, mikä merkitsee ihon kunnossapysymiselle ja korjaantumiselle edullista lähtöasemaa. Huumorikin pysyy hyvänä.

Harva keski-ikäinen harrastaa atleettiurheilua. Heti kun tulee kyseeseen erittäin raskaan työn tekijät, atleetit tai ne, joilla on työn takia tukeva luusto ja lihakset, pitää ottaa arvioon muita tekijöitä kuin ” virkamiesten BMI taulukot”.

Jos miesten tyyppilihavuudelle ominainen omenan muotoinen vyötärölihavuus esiintyy ja BMI on yli 25- 27, se on vaarallista lihavuutta ja siihen kannattaa pohtia monipuolisesti strategiaa, josta paras on saada nostettua HDL- kolesterolin osuus jollain tekniikalla, joita on monta.

Jos vatsalihakset ovat vahvat ja voimakkat kuin ”leviatanilla” kuten sanotaan, ja BMI on kuitenkin yli 32, voi päätellä että BMI kertyy vahvasta tukirangasta ja lihasmassasta ja luuston tiiveydestä.

Samalla on hyvä pohtia mikä on fyysisen aktiviteetin taso PAL, ja energian tarpeen taso ja muut tekijät, ovatko ne toisiaan vastaavia, loistokunnon ja atleettisen rakenteen kanssa. Tässä merkitsee myös, mikä on seerumin rasvojen taso, verenpaine, ja muut metaboliaa kuvaavat tekijät. Jos niissä on jotain pokkeavaa, se muuttaa BMI tavoitetta ja silloin olisi tietysti sellainen korkeintaan BMI27 ainakin monille ollut turvallinen.

Sanotaan että pitkäikäisimmät maapallolla ovat niitä, joilla on BMI 27, siis pientä hyvinvoinnin merkkiä kehossa. Mutta jos ero BM24 - ja BMI 27 välillä olisi vyötärölihavuutta,tuossa pallean alla tuntuvaa silloin tulisi suosia alempaa BMI:tasoa.

VANHUKSEN MALNUTRITIO

Kuten sanottu lapsille on tehty omia BMI aaltokäyriään vauva-iästä nuoriksi aikuisiksi, tytöille ja pojille erikseen.

Vanhuksille on välttämätöntä luoda omat käyränsä, kun he alkavat laskea - varsinkin hoitolaitoksissa- tasosta 22 kohti alkutasojaa, mistä elämä alkoi < style="font-weight: bold;">Malnutrition hoitamisessa BMI on kaikkein tärkein parametri talonpoikaisjärjen lisäksi. Aikuinen mies menehtyisi jo BMI olisi lähenisi 13 ja naiset viimeistään jos BMI olisi 11.5 Näin ollaan arveltu, mutta aliravitut voivat menehtyä korkeammillakin BMI arvoilla irtoavaan typpeen kehon hajotessa.

Auschwitzissa käytettiin siis BMI:n laskemista itsestään ihmistä sammuttaviin arvoihin käyttämällä ravintoenergian puutetta ( Energiaa 0- 4MJ) ja sen lisäksi pakkotyötä ( erittäin korkea PAL, perusaineenvaihdunnan energian käytön kerrannainen, jolloin energian tarve nousi 2-3- kertaiseksi ja keho kului elimiltään energiaksi, katabolisesti). Tietämys energian merkityksestä oli hyvin korkeatasoista siihen aikaan. Natsit itse saivat käyttää 5000 kcal dieettejä, mikä oli 21 MJ.), tuskin ihmiskeho pystyy kuluttamaan enempää energiaa päivässä.
he käyttivät myös tarkoituksetonta työtä, esim kivikasan jatkuvaa siirtämistä leirin toisesta päästä toiseen päivän aikana, josa työn täydellinen tarkoituksettomuus vaikutti psyykkiseltä osalta musertavasti.

On hyvin tärkeää kroonikkopotilaitten hoidossa ymmärtää tämän BMI- tekijä ja sen viitteellisyyden. BMI on niitä perusparametreja, mitä sairaalassa pitäisi katsoa, koska ruoka on monille se tärkein lääke, ruoka antaa energiaa ja proteiinia. Energia (hiilihydraatit ja rasvat) estävät, että kehon valkuaispitoiset elimet eivät kulu kehon ravinnoksi ja pilkkoudu pois.

Jos BMI laskee niihin arvoihin, joista sanotaan, että ne ovat kroonisen proteiini- ja energiapuutteen alueita, ihmisen keho käyttää kehon omat proteiinit, elimet pienenevät, sydän ja lihakset, maksa, ja muut rauhaset pienenevät kooltaan. Aivot ovat se, jolle tätä energiaa otetaan kehosta. Aivot voivat säilyä pitkään elävinä tällaisessa muun kehon kuihtumisessa, koska kaikki mitä kehossa on, on aivon, psyykken ja persoonan ylläpitämiseksi. Nälkätilassa aivot käyttävät rasva-aineita kehosta, syntetisoivat glutamiinia irtoavasta typestä.

LASTEN MALNUTRITIO

Tässä on nyt taas musta –aukko: Nämä aikuisten aliravitsemusta kuvaavat arvot ovat aikuisuudesta käsin katsottavissa ensi sijaisesti henkilöillä, joilla on jo ollut joskus esim BMI 25 tai muu normaali alue. Jotta voi presisoida lapsen malnutrition asteen, sen täytyisi perustua neuvolakortteihin, joissa asia on vuosien varrella jo seurattu kasvukäyrillä ja sitten voidaan huomata, jos käyrä kääntyy alas, kohti malnutritiota; tai ei kohoa tavalliseen tapaan, syy siihen Suomessa on tavallisesti keliakia tai diabetes. Tietysti anoreksia ja muutkin syyt voivat näkyä käyrässä.

LASTEN LIHAVUUS

On lapsilihavuutta, jos BMI nousee loivalta käyrältään liian jyrkästi ylöspäin viettävälle käyrälle ja tavoittaa BMI 20 tason paljon ennen nuorta aikuisuutta.

Jos tällaiselta liian jyrkästi nousevalta käyrältä menee suoraan armeijan tarkastuksiin, on asia monipuolisti harkittava, mitä jokin BMI arvo tarkoittaa individuellisti ottaen.

Asia voi olla pitkäaikainen ongelma, metabolinen virhe, jonka normalisointi omalle kasvukäyrälle pitää tapahtua muutaman vuoden taitavalla ohjelmoinnilla. esim asennetaan tavoiteeksi BMI 25 tai 26 ikään 25 vuotta mennessä , ja tästä voi interpoloida sen pienen painonpudotuksen mikä ehkä puolessa vuodessa on suositeltavaa, jotta muutaman vuoden päästä on turvallinen BMI alue. Pienikin reduktio painossa kääntää painon nousun tasapainon painon normalisoitumiseen. Tämän ymmärtää esim autosta ja mäestä. Alamäen ei tarvitse olla jyrkkä kun se vain on hieman alamäkeä, niin auto menee itsestään siihen suuntaan. Joskus sellainen reduktio on ehkä yksi leipä vähemmän ja yksi liikuntalenkki enemmän.

Kun nyt kerätään sotilaita siviilistä, kaikki tulevat aivan ”villikäyristä” ja nyt kun otetaan kasvuvaiheessa olevasta BMI, tilanne on mitä hahmottamattomin, missä millään keski-ikäisten aikuisten platootaulukolla ei ole mielestäni mitään relevanttia merkitystä eferenssinä siinä vaiheessa. Muuttujia on hyvin paljon ja mikä olennaisinta PAL on muuttumassa voimien ja taitojen lisääntyessä kerrannaisekseen, mikä voi yhtäkkiäkin humauttaa nuoren kehorasvan energiaksi. Itseasiassa 18- 25 vuotiailla pitäisi olla omat taulukot. Tämä merkitsee myös kansallisesti koska siinä iässä on opiskelut, ammattiin valmistumiset ja armeijatehtävät yleisiä.

Sitä paitsi 18 vuotiailla sinänsä ei pitäisi vielä olla keski-ikäisien BMI 25- 27 painostabiliteettia. normaalistikaan.

Neuvolakortit ja kouluterveystarkastustan paino ja pituustiedot ovat kullan arvoisia kun menee armeijan syyniin. Jokin indikaattori joukossa voisi olla yksilön 10 vuotiaan iässä katsottu BMI ja 15 vuotiaana katsottu BMI. Asioitten ollessa normaalit, niitä ei turhaan dokumentoida terveestä väestöstä.
BMI käyrät pitäisi olla nykyään olemassa lapsista, ainakin joissain paikoin. Ainakin ne on mahdollista laskea olevista tiedoista käsin retroaktiivisdsti. Kaikkein vähiten standardisoitu on se piste, missä tapahtuu sotaväkeen otto. Se on kohta joka ei rasita sairaudenhoitojärjestelmää, joten se ei ole prioritoitu tutkimusaihe. Mutta näyttää siltä , että nyt tässä sokeassa pisteessa on ilmennyt asioita että tulee prioritoiduksi standardoida nuorten armeijalaisten BMI asiat ja soveltaa BMI normalisoiva ohjelma prospektiivisesti. Tässä ei nyt pitäisi perheitten silmäteriä kovasti sortaa, koska tiedekään ei tiedä mitään ratkaisua vielä näihin asioihin. ( Paitsi kuten 2010 tehtiin, lopetettiin armeija nykymuodossaan, mikä oli ensiavun luontoinen ratkaisu tilanteeseen- monen jo menehdyttyä normaalissa väessä). Preventiivistä olisi BMI- ja kasvukanavien kontrolli 1-2 vuotta ennen armeijaan menoa ja suositukset rja liikunnan tasapainotuksesta ennen armeijaa optimaalisen tavoite-BMI alueen tosin ollessa vielä kyseenalainen seikka sen ikäisille. Kun armeija on ammatti, tulee tarkemmin arvioiduksi myös suorituskyky ja työkykyisyys.

INDIVIDUALISOI BMI. SOVELLA IKÄKAUTEEN

Tähän kerron nyt omasta BMI: stä. Olin allergikko ja laiha pienenä, luokan pienin ja perheen ison katraan lyhin, vaikka olin esikoinen , Mutta kun nielurisat leikattiin, lähti jälkeenpäin yhtäkkiä paino nousemaan 10 vuoden jälkeen ja olin aika pullukka kun olin 15, verrattuna siihen tikkutyyliini alle 10 vuotiaana. eikä voi sanoa, ettenko olisi pitänyt karamelleista. Jopa terveyssisar näki virtsanäyteessä vähän sokeria, joten hieman sain vähentää makeisia, Jopa vanhemmat pitivät kerran palkallisen karkkilakkovuoden meille. Saimme palkkion siitä kun emme syöneet yhtään karamellia koko vuoteen. No niin. Sitten olin 160 cm ja 56 kg kun olin 15 vuotta. Tämä tekee BMI arvon 21.88.
Harrastin eniten lukemista, metrittäin kirjoja, joten voi sanoa että tuossa iässä minulle tuo BMI fenotyyppisesti ottaen oli hieman ylipainoa, jossa tosiaan voin hyvin- intressinä koulu ja lukeminen.

Sitten puhkesi keliakia kun olin 35 v ja malnutritio ja olin tikkukokoa taas vuonna 1981. Olin kyllä kasvanut pituutta joten olin 1.62 m ja yhtäkkiä paino oli 50 kg, alle sen mitä 15 vuotiaana. Laihduin 70 kilosta , joita oli raskauksista kertynyt, 50 kiloon puolessa vuodessa. Siis BMI oli tippunut arvosta 26.70 arvoon 19.05 - alle sen mitä 15- vuotiaana.
Tämä BMI on arvokas mittari yksilöllisissä muutoksissa ja vertailuissa samalla ihmisellä- kuten tästä näette. Siis nyt oli BMI arvoni alempi kuin kouluiässä.

Sitten kun aloitin keliaakiadieetin, stabiloitui painovakio takaisin ja nyt on BMI vuosia jo noin 25. Tämä on minulle henkilökohtaisesti stabiili ja hyvä parametri. Minusta BMI 25 -26) on tällaisen 62 vuotiaan naisihmisen oikein hyvä BMI.

Täten haluan sanoa, että jokaisen BMI on INDIVIDUELLI ja siitä pitää saada INDIVIDUELLI käsitys. Sitten voi tulla individuelli kertomus ja se voi selvitää lääkäreillekin monia seikkoja. avuksi. On hyvä tietää elämän kääntöpisteiden BMI:t, jotta voi arvioida tilanteita, kuten minulle oli hyväksi tällainen monitoriapu. Minun kaltaiselleni soveltuu BMI taulukko sellaisenaan. Mutta minulle henkilökohtainen hyvinvointialue on n. BMI 25. Ne nuorten kansanväliset ihannepaivot olivat minulle lähinnä luurankoni painoa, koska minulla on tukeva hämäläinen, perussuomalainen luusto. Esim nämä arvot mitä tässä taulukoin soveltuu ruotsalaisille, joilla on kapeampi luusto kuin suomalaisilla.

Täällä sanotaan että ”Ihannepaino on BMI 18,5-24 naisille ja

BMI 20-25 miehille”, Ainakin täällä Ruotsissa- He ovat lähinnä virkamiestyyppejä rakenteeltaan silloin.

Mielestäni voisi sanoa, että aikuisuuden alussa 18-20 vuotiaana esiintyy luonnostaan ”ihannepainon alarajan arvoja ” ja varhaiskeski-iässä ”ihannepainon yläraja-arvoja ” ja silloin sama henkilö voi olla ihannepainossaan koko aikuisuutensa ajan.

Tätä käyrän kohtaa ei kaiketi ole dynamisoitu oikein vielä sellaiseksi animaatiofilmiksi. . Olisi parasta vain toistaiseksi suorittaa kohorttidokumentaatioita esim sotilailta, opiskelijoilta , yläluokkalaisilta, sanomatta mitään tarkkaa arviota tilanteesta, ennen kuin jokainen ” Rambo” ja ” Einstein” onBMI- hahmoiltaan mitattu ja järkevästi harkittu, onko kunto hyvä ja mitä kaikkea psykofyysinen loistokunto -BMI parametreissä on. Saattaa olla että ei löydetä mitään abdoluuttista yhteyttä BMI:n ja psykofyysisen loistokunnon välillä,

Dietetiikassa
joudutaan tällaiseen luokitteluun, koska on potilasmateriaali kyseessä.
ja tautien vaikutusten korjaaminen pitää hahmotella. henkilöt ovat riippuvaisia laitoksen tarjoamasta ravintoenergiasta ja ravinnon määrä on ekonominen , valtiobudjettia liikuttava luku.

KORKEAT BMI ARVOT

Ylipainoa tai voi sanoa sitä hyvinvointia on alue
BMI 25.0- 29. Gradus I. Pre-övervikt. 1 asteen ylipaino, esiylipainoalue

BMI 30.0- 34.9 Tämä allue 2 A asteen ylipaino kohtalainen ylipaino, moderat övervikt

BMI 35.0- 39.9. Tämä alue 2 B asteen ylipaino eli vaikea ylipaino, grav övervikt

BMI yli 40 Tämä on 3 asteen ylipaino eli hyvin vaikea-asteinen ylipaino
VAARALLINEN YLIPAINO

Jos nyt joku ystäväni sanoisi, että BMI on 40- 45 , sanoisin että hyvä ystävä, suosittelisin että lääkärin ohjeitten mukaan normalisoisit ajan mittaan vuosien varrella BMI arvoja hieman turvallisemmiksi. Jos alkaa siinä BMI miljöössä laskea omin nokin painoa, sitä - arvelen- ei jaksa tehdä tehokkaasti vuodesta toisen ilman asiantuntijain apua. Siis patologinen ylipaino on lääketieteellinen tauti ja hoidettava lääketieteellisesti.

ATLEETTI vai YLIPAINOINEN?

Mutta jos joku sanoo, että BMI on jotain numerolla 3 alkavaa ( 30 ja siitä eteenpäin), katsoisin ensin, mikä on kehon rakenne, ennen kuin sanoisin mitään ylipainosta. Moni naisihminenkin joka omaa BMI arvon yli 30, on siinä miljöössään mitä aikaansaavin, oikein vahva ja toimelias ja arvot saattavat olla aivan hyviä, verenpainetta myöten ja luusto hyvin tukevaa ja kimmoisaa, lihaksiakin voi olla hyvin. Moni sairaala pyörii niitten avulla, joilla BMI on sitä luokkaa.

Tästä voi ymmärtää, että mitään BMI arvoa ei voi aivan sinänsä erillisenä arvioida.

w/h , Waist/ hip ratio

Naisilla tapaa olla sellaista päärynälihavuutta. Kai se on tuttua . Esim voi paastota oikein hyvinkin joitain päiviä ja sitten nauttia oikein makoisan rasvaisen kakun ja hiilihydraattipitoista ruokaa ja yhtäkkiä koko päärynäalue on kimmoisana selluliitista, glykogeeneista ja nesteestä. Maksakin on täynnänsä ravintoa ja voi pihisyttää. Gramma glykogeenia sitoo 4 grammaa vettä -ja niin ravinnon rasvat ovat taas otettu evolutionaalsesti talteen ”päärynään”, lantiot ja reidet, olkavarren varastorasvat ovat asennetut: Piimää sukassa, kuten joku sanoo tai inhimilliset kamelinkyttyrät, joilla sitten pärjäilee hyvin töissä, ettei joka hetki ole kraanan vierellä tai jääkaapilla.

Tämän omena ja päärynä mallisten rasvakertymien muodon kuvaaja on waist hip ratio, w/h suhde. Ruotsalainen sanoo midje/stuss kvot. Vyötärö/lantio suhde.

Katsotaan mittanauhalla vyötärön sentit ja sitten lantion sentit sen laajimmalta kohdaltaan. Jaetaan nämä luvut sitten keskenään ja saadaan suhdeluku.

Miehille on tyypillistä sellainen raja-arvo 1.0 – rakenne kuin vahva pylväs (kapeat vyötäröt kuuluvat naisen hahmoon). Jos tästä suhdeluku kasvaa, se on sitä ” vatsaomenaa”..

Naisilla on omenamuotoinen lihavuus harvinaisempaa. Sen takia suhdeluvun rajana on naisilla yleensä 0.8 ja sen alla olevat arvot kuvaavat naistyyppistä ”päärynänmallista” pyylevyyttä. ”Omenapyylevyys” on naisillekin vaarallista. Se johtuu vatsaonteloon kertyvästä aineenvaihdunnallisesta rasvaliepeestä. Ihanteellisintä olisi, jos tämä viskeraali rasva voisi olla energiaksi saatavissa. Moni rasva-aineenvaihdunnan korjausmenetelmä siirtää tämän vaarallisemman sisälmysrasvan kertymisen sijasta liikaenergiaa ulkoisempiin rasvavarastoihin ja sekös harmittaa monia. He luulevat, että terapia vain lihottaa, vaikka nyt ensi sijaisesti on koetettu saada siirtymään vaarallisen paikan ylimääräistä energiaa ensisijaisesti vaarattomampiin paikkoihin kuten ulkoisiin muotoihin. Tietysti ajan mittaan tulee optimoida energian käyttönsä, kaikki liika energia muuttuu lopulta neutraalirasvaksi (TG), joka on se arvokkain evolutionaalinen energian varastomuoto ihmisessä. Energia on hyväksi kun sen käyttää. Ei kaloreissa mitään vikaa ole, jos ne käyttää. ( Bodil Hulthen) Mitkään herkutkaan eivät ole kielletyjä, kun käyttää energiat. Malnutritiossa herkut ovat jopa juuri se paras kunnon nopea nostaja, ja samalla niistä saa paljon huumoria ja mielialaa kohentavia tekijöitä.

MATALA BMI

On hyvä muistaa nämä kroonisen energia- ja valkuaisainevajeen BMI raja-alueet.

BMI (kg/m 2)
Alipainoaluetta on BMI alle 18.5
Aineenvaihdunnallisten sairauksien osalta vähäiset riskit, mutta muita kliinisiä probleemeja tulee esiin.
I asteen energia-ja proteiinivaje (PEM)

BMI alue 17.0-18.4
II asteen energia-ja proteiinivaje (PEM)

BMI alue 16.0-16.9
III asteen energia-ja proteiinivaje (PEM)

BMI alue alle 16
Hengissäpysymisraja nykyajan ihmiselle on BMI noin 12. Naisille hieman alempi 11,5 ja miehille korkeampi 13. ( HUMAN SURVIVAL and BODY MASS INDEX, avaintermejä).

  • PAINONLASKU PROSENTTEINA on myös tärkeä parametri. ajan funktiona.
Yleiskunto on huono, jos painonlasku esim ennen jotain leikkausta on yli 20 %, ja selviäminen leikkauksesta on huonompaa ennusteeltaan. Sellainen pre-ylipainoalue kuin BMI 27 katsotaan siitä näkökulmasta turvallisimmalta, yleistila ja selviytyvyys yllättävistä sairauksista on parempi siitä lähtöpisteestä käsin.

Mutta kuten sanottu. Joku sanoo, että BMI 27 tasoilla ihmiskunnassa eletään pisimpään ja BMI 21 tasoilla ollaan ketterässä kunnossa kuin gasellit vuorilla ja BMI 32 tasoilla ollaan vahvoja kuin atleetit. BMI 17- 18 joukosta löydetään missejä ja kauneuskuningattaria. Ja kaikissa näissä tilanteissa on yhteiskunnallisesti normaalit funktiot menossa. Kaikki BMI arviointi vaatii “talonpoikaisjärkeä” tulkintaan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar