http://www.
Arno
Forsius
B 1 -vitamiini eli
tiamiini
B 1 -vitamiinin
historiaa
B 1
-vitamiini on välttämätön ravintolisä, jonka puute aiheuttaa häiriöitä
hermokudoksen toiminnassa. Sen puutteeseen viittaava taudinkuva tunnettiin jo
runsaat 2500 vuotta eKr., mutta oireiden syy alkoi paljastua vasta 1800-luvun
lopputaitteessa.
On
aihetta päätellä, että B 1 -vitamiinin puutteesta johtuva tauti on kuvattu jo
"Nei Ching'issä", vuodelta 2697 eKr. peräisin olevassa kiinalaisessa
lääketieteellisessä kirjoituksessa. Myöhempi itämainen kirjallisuus sisältää
monia kuvauksia vastaavasta sairaudesta. Myös roomalainen Plinius (23–79 jKr.)
mainitsi sceletyrbe -nimisen (kreik. skelos, reisi, jalka, tyrbe, selkkaus,
häiriö) taudin, joka olisi voinut johtua B 1 -vitamiinin puutteesta.
Alankomaalainen kuvernööri Both kertoi vuonna 1611 Intiasta lähettämässään
raportissa: "Täällä esiintyy meidän väkemme keskuudessa beriberiksi kutsuttu
tauti, jossa he tulevat kokonaan voimattomiksi käsistään ja jaloistaan."
Beriberi johtuukin singaleesien kielen sanasta bhari, joka tarkoittaa
heikkoutta. Jacobus Bontius kuvasi taudin ensimmäisenä länsimaisena lääkärinä
vuonna 1642 ja Leroy de Mericourt toi taudin nimen länsimaiseen lääketieteen
sanastoon.
Beriberiä
muistuttavaan tautiin alettiin kiinnittää lisääntyvästi huomiota kaukoidässä
1800-luvun puolivälin jälkeen. Paikoin kuolleisuus siihen oli jopa 30 %. Tätä
erityisesti kulien keskuudessa esiintynyttä sairautta pidettiin yleisyytensä
vuoksi tarttuvana tai kulkutauteja synnyttävän miasman aiheuttamana. Eräässä
japanilaisessa sota-aluksessa, jossa oli 252 hengen miehistö, sairastui vuonna
1882 pitkän laivamatkan aikana 60 % miehistä beriberiin ja 25 heistä kuoli
tautiin. Laivaston kirurgi Kanehiro Takaki (1849–1915), joka oli ollut
aikaisemmin opintomatkalla Saksassa, totesi valkuaisaineiden osuuden olleen
japanilaisten merimiesten ravinnossa huomattavasti vähäisemmän kuin
saksalaisilla. Takakin ehdotuksesta miehistön ruokavaliossa osa riisistä
korvattiin ohralla ja siihen lisättiin lihaa, maitotiivistettä sekä tofua
(soijarahkaa). Tällä ravinnolla pitkän laivamatkan aikana vain 3 % miehistöstä
sairastui beriberiin, ja hekin siitä syystä, että eivät olleet noudattaneet
ravintosuositusta.
Beriberi
oli edelleen vakava ongelma Alankomaiden Itä-Intiassa. Sinne lähetettiin
lääkäreitä tutkimaan tautia, jota epäiltiin bakteerien aiheuttamaksi
tartuntataudiksi. Tutkimusten aikana alankomaalainen sotilaslääkäri Christian
Eijkman (1858–1930) havaitsi, että joukko koe-eläimiksi otetuista kananpojista
sairastui hermotulehdukseen, jolle hän antoi nimen Polyneuritis gallinarum.
Hän totesi, että näitä kananpoikia oli ruokittu valkoisella riisillä yleensä
käytetyn ruskean riisin sijasta. Kokeita jatkaessaan Eijkman huomasi, että
kananpojat sairastuivat valkoisella riisillä ruokittaessa hermotulehdukseen,
mutta toipuivat siitä, kun niille annettiin riisin kuoria. Toistaiseksi ei
ollut kuitenkaan varmuutta siitä, että ihmisten beriberi ja kananpoikien
hermotulehdus olisivat olleet yksi ja sama tauti.
Eijkman
suoritti seuraavaksi laajan kyselyn Jaavan 48 vankilassa, joista useissa
esiintyi yleisesti beriberiä. Kysely paljasti, että beriberi oli vakava
ongelma 71 %:ssa niistä vankiloista, jotka käyttivät ravintona valkoista
riisiä, kun taas tautia oli vain 3 %:ssa vankiloista, joissa käytettiin
ruskeaa riisiä. Vankiloiden rakennusten laadulla, tuuletuksella tai
vankimäärillä ei ollut vaikutusta beriberin yleisyyteen. Eijkman päätteli
havaintojensa perusteella vuosina 1896–1897, että beriberin syynä oli
yksipuolinen ravinto. Tuohon aikaan ajateltiin kuitenkin, että ravintoon
liittyvät haittavaikutukset johtuivat jostakin myrkystä. Sen perusteella
pääteltiin vastaavasti, että tällaisia haittoja ehkäisevien ravintotekijöiden
täytyi vastaavasti olla vastamyrkkyjä, joita olisi mm. riisin kuorissa.
Eijkman
joutui palaamaan terveydellisistä syistä kotimaahansa. Hänen seuraajansa
Gerrit Grijns (1865–1944) totesi, että eräät ravintoaineet kuten pavut estivät
beriberin syntymisen, mutta toisaalta oli olemassa myös useita ravintoaineita,
jotka eivät estäneet beriberin syntyä. Lisäksi hän totesi, että beriberiä
ehkäisevät aineet tuhoutuivat pitkään autoklaavissa kuumennettaessa. Grijns
oivalsi ensimmäisenä vuonna 1901, että kuorimattoman riisin beriberiä
ehkäisevä aine ei ollut mikään vastamyrkky, vaan normaalisti ravintoon kuuluva
aineosa.
Britannian hallinnassa olleessa Malesiassa tehdyt
havainnot vahvistivat beriberin synnyn valkoista riisiä käytettäessä.
Beriberin esiintyminen näyttikin olevan yhteydessä koneellisesti kuoritun
riisin yleistymiseen 1850-luvulta lähtien. Malesiassa todettiin kuitenkin,
että siellä asuvien intialaisten työläisten keskuudessa ei ollut beriberiä,
vaikka he käyttivät koneellisesti kuorittua riisiä. Heidän riisinsä oli
kuitenkin käsitelty poikkeavalla menetelmällä. Siinä riisiä liotettiin ensin
1–2 tunnin ajan lähes kiehuvassa vedessä, höyrytettiin vähän aikaa ja
kuivattiin lopuksi. Vasta sen jälkeen suoritettiin riisin kuorinta
koneellisesti. Edeltävä käsittely kovetti lähellä jyvän pintaa olevan
tärkkelyksen, teki kuorimisen helpommaksi, säästi jyvät murskaantumiselta ja
kaiken lisäksi vähensi jyvien joutumista tuhohyönteisten pilaamaksi. Riisin
esikäsittelystä käytettiin aluksi nimitystä curing (kovettaminen), myöhemmin
parboiling (osittainen keittäminen).
Henry
Fraser (1873–1930) ja A. T. Stanton (1875–1938) tutkivat beriberiä Malesiassa
Kuala Lumpurin mielisairaalassa vuonna 1905 ja vahvistivat eron edellä
selostettujen riisilaatujen välillä. Aluksi he uskoivat, että curing tappoi
tai poisti riisistä myrkylliset mikro-organismit. Myöhemmin he totesivat, että
vaikka kananpojat pysyivät terveinä syödessään curingin jälkeen kuorittua
riisiä, niin ne sairastuivat syödessään sitä, jos sitä oli uutettu kuumalla
alkoholilla. Lisäksi he totesivat, että curing-käsitellyn riisin alkoholiuute
paransi kananpojat, jotka olivat saanet beriberin valkoisella riisillä
ruokkimisen seurauksena. Fraser ja Stanton selostivat kokeitaan vuonna 1910
pidetyssä kansainvälisessä kongressissa ja päättelivät, että valkoisesta
riisistä puuttui jokin tai joitakin aineita, jotka olivat tarpeellisia
hermoston normaalille aineenvaihdunnalle. He olivat myös sitä mieltä, että
ravinnon laadun arviointi valkuaisaineiden, rasvojen, hiilihydraattien ja
tuhkan perusteella vaati uudelleen arviointia.
Norjalainen lääkäri ja bakteriologi Axel Holst
(1861–1931) ryhtyi vuonna 1904 tutkimaan beriberiä, koska norjalaiset
merimiehet sairastuivat usein siihen. Hän valitsi koe-eläimikseen marsut ja
ruokki niitä eri viljalaaduista leivotulla leivällä. Eläimet kuolivat
kuukauden jälkeen ja avauksissa todettiin yllättäen verenpurkautumia mm.
kylkiluissa ja alaraajoissa. Lastenlääkäri ja keripukin tutkija Theodor
Fröhlich (1870–1947) totesi, että oli marsuille olikin syntynyt C-vitamiinin puutteesta
kokeellinen keripukki, joka voitiin estää kaalinlehdillä ja sitruunamehulla.
Casimir
Funk (1884–1967) oli luonut vuonna 1906 käsitteen "accessory factors of diet"
tarkoittamaan elämälle välttämättömiä ravinnon lisäaineita. Hän myös varmisti
vuonna 1911, että riisin kuoriosassa oleva aine ehkäisi beriberin
kehittymisen. Samalla hän osoitti, että beriberi oli puutostauti, samoin kuin
lasten riisitauti. Funk totesi lisäksi, että beriberiä ehkäisevä aine oli
kemiallisesti amiini, typpeä sisältävä orgaaninen aine, ja sen perusteella hän
antoi puutostauteja ehkäiseville aineille nimen vitamiini. Pian saatiin
kuitenkin todeta, että vitamiineiksi katsottaviin aineisiin kuului myös muita
kemiallisia yhdisteitä, jotka eivät olleet amiineja.
Englantilainen biokemisti Frederick Gowland Hopkins
(1861–1947) osoitti vuonna 1912 eläinkokeissaan, että nuoret rotat tarvitsivat
ns. puhtaiden ravintoaineiden lisäksi myös muita aineita elääkseen,
kehittyäkseen ja lisääntyäkseen. Sen jälkeen todettiin, että mm. maidossa oli
kaksi lisätekijää, jotka olivat välttämättömiä koe-eläinten kasvuhäiriöiden
ehkäisemiseksi. Maidon rasvassa olevaa lisätekijää alettiin nyt kutsua A-vitamiiniksi ja maitoherassa
olevaa lisätekijää B-vitamiiniksi. Näin ensimmäiset vitamiinit saivat nimensä
aakkosten mukaan.
Yksi
maitoheran B-vitamiini oli Funkin löytämä amiini, beriberiä ehkäisevä aine.
Kun maidosta ja muualtakin löytyi lisää vesiliukoisia vitamiineja, sai
beriberiä ehkäisevä vitamiini nimen B 1 -vitamiini. Sitä nimitettiin
hermostovaikutustensa vuoksi myös aneuriiniksi (kreik. anti, vastaan;
neuritis, hermotulehdus) ja myöhemmin yleensä tiamiiniksi (kreik. theion,
rikki) rikkiä sisältävän kemiallisen rakenteensa mukaan.
Vitamiinit jaetaan fysikokemiallisten ominaisuuksiensa
vuoksi yleensä rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Edellä mainituista
A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin ja B-vitamiinien ryhmä vesiliukoisiin.
Rasvaliukoiset vitamiinit voivat varastoitua elimistöön pitkiksi ajoiksi
suurinakin määrinä, kun taas vesiliukoisten varastoituminen on vähäistä ja
lyhytaikaista.
B 1
-vitamiinin eli tiamiinin eristäminen oli hyvin hankalaa, sillä kuumentaminen
ja emäkset hajottivat sitä herkästi. B. C. Jansen ja W. F. Donath onnistuivat
lopulta eristämään tiamiinin puhtaana vuonna 1926. Yhdysvaltalainen R. R.
Williams sekä saksalaiset Adolf Windaus (1876–1939), Tscheche ja Grewe
selvittivät vuosina 1934–1936 sen kemiallisen rakenteen. Saksalaiset Andersag
ja Westphal sekä yhdysvaltalaiset Williams ja J. H. Cline keksivät vuonna 1936
tiamiinin synteesin. K. Lohmann ja P. Schuster totesivat vuonna 1937, että
tiamiini on hiilihydraatteja hajottavan kokarboksylaasi -entsyymin
osa.
B 1 -vitamiinin lääkkeenä
B 1
-vitamiinin eli tiamiinin tarve on vuorokaudessa vain noin 1–2 mg. Sen
tärkeimmät lähteet ovat hiiva, kokojyvävilja, maksa, sianliha, kala,
kananliha, munankeltuainen, useimmat vihannekset ja hedelmät sekä maito.
Tavanomaisen ravitsemuksen yhteydessä ei yleensä synny B 1 -vitamiinin
puutetta. Toisaalta kyseistä ainetta on eri ravintoaineissa, hiivaa lukuun
ottamatta, niin vähän, että normaalin tarpeen tyydyttämiseksi tarvitaan
useampia sitä sisältäviä ravintoaineita.
Nykyään
ravinnosta johtuvaa beriberiä todetaan kehittyneissä maissa vain
nälkiintymisen, pitkäaikaisen laihduttamisen ja anoreksian yhteydessä. Silloin
se yhdistyy tavallisesti moniin muihin puutostauteihin. B 1 -vitamiinin
puutetta on todettu myös vaikean raskauspahoinvoinnin sekä
laihdutusleikkausten seurauksena. Muita B 1 -vitamiinin puutetta aiheuttavia
tiloja voivat olla ruoansulatuselinten kasvaimet, pitkäaikaiset tulehdukset ja
ripuli, sekä kasvaimet ja syöpäsairauksista johtuvat ravitsemushäiriöt.
Myös eräät lääkkeet voivat vähentää B 1 -vitamiinin imeytymistä suolistosta
elimistöön. (Joitakin lisäyksiä syyskuussa 2011.)
B 1 -vitamiinin puute
aiheuttaa häiriöitä hermokudoksen aineenvaihdunnassa, jolloin hermosolujen
toiminta heikkenee ja niiden rakenteessa tapahtuu rappeutumista. Ensimmäiseksi
ilmaantuu tuntohäiriöitä raajojen ääriosiin, kuten sormiin, varpaisiin ja
sääriin. Ääreishermojen heijasteet eli refleksit eivät myöskään tule esiin.
Lihaksissa voi tuntua kiristystä ja samantapaisia kipuja kuin
verenkiertohäiriöiden aiheuttamassa katkokävelyssä. Tuntohäiriöitä ilmenee
myöhemmin myös reisien, yläraajojen, vatsan ja rintaontelon alueella.
Seuraavassa vaiheessa häiriöitä ja toiminnan puutoksia ilmaantuu
liikehermoihin, jolloin lihasten toiminta heikkenee. Ranteiden ja nilkkojen
ojentaminen vaikeutuu tai ei onnistu lainkaan, mikä tekee kävelemisen ja
käsillä työskentelemisen vaikeaksi, ja vähitellen raajat halvaantuvat yhä
enemmän. Myöhäisvaiheessa voi esiintyä myös äänenkäheyttä ja hengenahdistusta
kurkunpään hermojen halvaantumisesta johtuen. Autonomisen hermoston
halvaantuminen aiheuttaa jatkuvaa sydämentykytystä ja sydämen laajentumista,
jolloin tautiin voi liittyä runsaita turvotuksia sydämen toiminnanvajavuuden
seurauksena.
Alkoholin
käyttö lisää B 1 -vitamiinin tarvetta, minkä vuoksi beriberin ilmaantuminen on
yleisempää alkoholisteilla. Vaikean alkoholismin yhteydessä B 1 -vitamiinin
puute voi aiheuttaa ns. Wernicke – Korsakoffin oireyhtymän, jolle on ominaista
edellä selostettujen hermovaurioiden lisäksi silmien lihashermojen halvaukset
ja kaksoiskuvat, keskushermostosta johtuvat raajojen lihasten
hallintavaikeudet sekä muistamattomuus, sekavuus ja aistinharhat, erityisesti
näköharhat. (Carl Wernicke kuvasi mainitun oireyhtymän vuonna 1881 ja Sergei
Korsakow vuonna 1887, oireyhtymän yhteys B 1 -vitamiinin puutteeseen selvisi
vasta paljon myöhemmin.)
B 1
-vitamiinin puutteella voi olla merkitystä myös erilaisten särkyä aiheuttavien
hermotulehdusten synnyssä, joita liittyy mm. virus- ja bakteeritulehduksiin
sekä erilaisiin sidekudos- ja aineenvaihduntasairauksiin.
B 1
-vitamiinin puutostilojen hoidossa käytetään tiamiinia suun kautta annettuna,
joskus syömisvaikeuksien johdosta myös ruiskeina. Vesiliukoisena vitamiinina
tiamiinin ylimäärä poistuu elimistöstä munuaisten kautta eikä sen yliannostelu
suun kautta aiheuta yleensä haittaoireita, paitsi joskus harvoin
pahoinvointia. Hyvin suurina annoksina ruiskeina annettaessa tiamiinista voi
aiheutua mm. lämmön tunnetta, kutinaa, hikoilua, pahoinvointia ja
rauhattomuutta, joskus harvoin verenkierron ja hengityksen häiriöitä sekä
kouristusherkkyyden lisääntymistä.
B 1
-vitamiinilla on hiivalle tyypillinen haju, joka leviää myös iholle
hikirauhasten erittämän hien kautta. Tiamiinia on käytetty hajunsa vuoksi
hyttyskarkotteena, mutta sen tehosta ei ole varmuutta.
Kirjoitus
on valmistunut vuonna 1990 esitelmän osana, tarkistettu ja lisätty huhtikuussa
2004.
Kirjallisuutta:
Abderhalden, R.: Vitamine, Hormone, Fermente.
Ein Buch für Ärzte,
Biologen und Studierende. Dritte, neubearbeitete und ergänzte Auflage. Benno Schwabe & Co
Verlag, Basel.
Printed in Switzerland
1946.
Bynum, W. F. and
Porter, R. (editors): Companion Encyclopedia of the History of Medicine.
Volume 1–2. Routledge. Reprinted in Great Britain 1994. First published
1993.
Cecil, R. L.
(ed.): A Texbook of Medicine. Seventh Edition, Illustrated. W. B. Saunders
Company. Philadelphia
1949.
Maxcy, K. F.:
Rosenau Preventive Medicine and Hygiene. Seventh Edition. USA 1951.
[The] New
Encyclopædia Britannica. 15 th Edition. Vol. 12. Reprinted
1990.
TAKAISIN
LÄÄKETIEDETTÄ HAKEMISTOONsaunalahti.fi/arnoldus/b1_vitam.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar